Vårt psykologiska arbetssätt 

Det finns många riktningar inom vårt arbetsområde. Vi tror att man bäst når sina önskade mål genom att välja en terapeut eller coach som "pratar samma språk". Ibland vill man att terapeuten "tänker i liknande banor" och/eller förstår ens behov utifrån de problem man berättar om och ibland någon som utmanar en i sina tankar eller känslor. Så om du funderar på att boka en tid hos oss kan det vara fint att veta hur vi arbetar så att vi kan prata samma språk och/eller utmana dina tankar. 

Vårt arbete rör sig i den moderna psykodynamiska riktningen och vi är övertygade om att din anknytning, din erfarenhet och ditt liv som helhet har format dig till den du är i dag. Vi jobbar med dina känslor, reaktioner och tankar, din respons, tolkning och ditt beteende utifrån en arbetsmodell som vi kallar Psykologikmetoden. 

Psykologikmetoden är en integrerad metod där vi bygger på Freuds upprepningsbehov och Alice Millers iscensättningsperspektiv där vi i givna situationer triggas att försvara våra undanträngda känslor för att hantera de vi upplever. Hur vi reagerar är högst individuellt och baseras på hur tillåtande situationen är eller har varit i vår barndom. Genom att återuppleva och förstå kan vi också tillåta oss att släppa taget eller förändra våra mönster och förhållningssätt.

Psykologikmetoden är en förklaringsmodell av den inre process som uppstår i en iscensättning av våra otillfredsställda behov och innehåller verktyg för att förklara, förstå och bearbeta processen.

Denna process kan förklaras med ord som du kanske känner till? Som ditt inre barn till exempel. Vi utgår från inre barn-perspektivet som ett sätt att reagera, resonera, tänka och tolka våra vardagliga situationer och relationer på ett sätt som inte gynnar oss i vuxen ålder. Hur vi tacklar dessa saker handlar mycket om hur vi rustats, blivit visade och hur tillåtande vår omgivning varit. Här spelar din anknytning och din förälders kapacitet att möta dina behov in. 

Om ett barn på grund av olika omständigheter försummas något behov kan det komma att påverka individen mer eller mindre under hela dennes livstid. Barnet som med växande ålder senare förblir det "inre barnet" “fixerar” vid det ej tillfredsställda behovet och slutar mogna inom detta behov. I vuxen ålder kan man till exempel uppmärksamma detta genom uttryck som att “gå in i barnet” eller regrediera i sina reaktioner, hamna i bristande mentaliseringsförmåga och ha svårt att se några andra alternativ eller tolkningar än sina egna. 

Några tecken på att man har ett obearbetat inre barn är att man har ett återkommande känslomönster, att man ofta finner sig i liknande situationer eller relationer trots att man kämpar för att inte hamna där. Det kan även vara att man lever med en känsla av missnöje, ledsamhet, ångest, oro, ensamhet, övergivenhet, otillräcklighet eller ett jobbigt ältande.

Psykologikmetoden utgår från att medvetandegöra iscensättningar, upptäcka mönster och känslor, tankar, reaktioner, handlingar, beteenden och tolkningar förknippade med dessa. I processen arbetar vi med att bearbeta, släppa taget och tolka om dem. Ibland använder vi djupavslappning, ibland jobbar vi med visualisering, vi arbetar med de 9 grundstenarna för att upptäcka våra delpersonligheter och hur de påverkar oss. Vi arbetar med fria associationer i samtal och är nyfikna på allt som vi ännu inte vet om oss själv. 


Vår Coachingmetod

När vi coachar våra klienter har vi som coacher alltid med oss Psykologikmetoden som bas. Det som skiljer coachning från terapi är bearbetningsprocessen. Den hoppar vi helt enkelt över här. Varför? Jo, därför att alla har inte samma behov av bearbetning i stunden. Ibland handlar det om att se saker ur ett nytt perspektiv, hitta sina egna vägar och att sortera bort alla omvägar för att komma dit man vill. För att nå dit behöver man ibland kolla på hur man kan hitta en ny väg ur sina mönster genom beteendeförändring. 

När vi arbetar med Föräldracoachning är det alltid med barnens bästa i fokus. För oss är barnens bästa en trygg anknytning, en tillåtande och förstående omgivning samt en möjlighet för barnet att utvecklas och växa i sin egen takt. I Föräldracoachningen har vi fantastiska redskap för att leda er föräldrar just dit. 


Några ord från våra klienter

 

Ord om Föräldracoaching

"Tack för idag Erika. Du är väldigt duktig på att hjälpa mig att sätta ord på mina tankar och ställa frågor som får mig att tänka efter en gång till. Största insikten jag fick efter vårt samtal är att att de tre värdena som jag ska hjälpa mina barn att bygga, integritet - självkänsla - personligt ansvar, är fasen också de tre boxarna jag själv känner att jag behöver stärka mig i just nu."


"Erika är närvarande, professionell, kunnig och varm. Hon bär stor kunskap när det kommer till att guida och coacha på ett respektfullt och effektivt sätt. Redan efter första sessionen hade jag fått viktiga insikter och verktyg för att påbörja ett förändringsarbete. Erika lyckades snabbt och på ett respektfullt sätt närma sig kärnan av vad mina svårigheter handlar om. Därefter utforskade vi tillsammans olika vägar ur det och framåt. Genom bl.a gedigen kartläggning, målbilder, djupgående samtal och hemuppgifter lyckades jag på kort tid genomföra och uppnå förändringar som inte varit möjliga utan hennes coaching. Jag är oerhört tacksam för de förändringar som skett inom mig, i mitt föräldraskap och i förlängningen i vår familj samt de effekter det haft på mig välmående. Jag sökte föräldracaoching för att bli tryggare i mitt föräldraskap men har även blivit en tryggare person över lag. Har känt mig stärkt efter varje session och kan å det starkaste rekommendera Erika!"


"Tack för ett fint samtal! Som jag sa, tänk om jag fått denna coaching var liten. Juul-lådan var toppen och verkligen ett bra verktyg jag kommer att ta fram flera gånger för att checka nuläget. Tack för pushen att börja öva på egen gränssättning redan nu! Jag är så tacksam för våra samtal och känner mig redan som en mycket lugnare mamma."


"Gick in i den här processen med både  ångestfylld och nyfikenheten. Men/och vad bra det blev. Att bara få någon att öppna ögonen till förändring har gjort så mycket. Att små förändringar kan göra så mycket. Jag kände att jag var en dålig mamma. Valde bort stunder med mina barn för att de finns ingen ork då de alltid finns något att göra hemma , dom där vardagliga sakerna. Och sen bara gömma sig bakom sin mobil telefon. Men med verktygen från erika gjorde att jag äntligen kan slå mig fri från den onda cirkeln. Sen så har jag även fått verktygen att börja prioritera mig och mina hobbys. Och vad som gör mig glad. För de väver ju in hur jag orkar med allt annat.
Jag rekommenderar att gå denna 14 veckors kursen Erika erbjöd. Erika har varit en sån klippa och ett sånt stöd för mig. Otroligt tacksam för denna resa jag varit med om."


"Efter 8 veckor med föräldracoaching känner jag mig som en ny mamma! Det bästa var att jag fick jobba både med mig själv som mamma men också som individ. Jag rekommenderar alla föräldrar detta!"


"Erika är en väldigt proffsig coach med hjärtat på rätta stället.
Under de veckor som vi jobbade tillsammans var jag vid varje tillfälle så tacksam och nöjd med hur hon plockade upp exakt vad jag behövde prata om så att jag själv kunde sätta ord på vad jag behövde höra eller göra. Hon fångade mig på rätt nivå och varje möte lämnade jag med en större klarhet och självkänsla. Intuitivt och mjukt coachade hon mig med visualiseringar, diskussioner kring livshjul och olika modeller och med tips på olika verktyg att använda hemma mellan gångerna vi sågs. En genomtänkt struktur i botten, men med stor inkänning av Erika kring var coachningen behövde landa vid varje träff.
Erika inger ett stort förtroende och lugn från första mötet. Vi körde alla våra sessioner via zoom, vilket jag i normala fall inte alls känner mig bekväm med, men med Erika var det helt naturligt.
Jag kan varmt rekommendera Erika som coach."


Ord om Samtalsterapi


"Du har givit mig så otroligt mycket insikter, verktyg, inspiration, utmaningar och aha-upplevelser. Att jag började gå hos Heidi är en av dom bästa investeringar jag har givit mig själv"
"Jag har tagit hjälp av andra så länge men inte kommit framåt, tänk att det var så här enkelt. Tack Heidi!"


Ord om Utmattningsterapi


"Ska jag vara helt ärlig så gick jag till Heidi med väldigt lite hopp. Jag blev rekommenderad att gå till henne av en bekant som varit utmattad och även om hon mår bättre nu så tvivlade jag på att det samma skulle funka för mig. Jag är evigt tacksam att jag boka ändå. Heidi har full förståelse och respekt för ens mående. Om du är utmattad så tveka inte. Du kommer ångra varje dag du inte gick dit. Det jag fått med mig härifrån kommer jag alltid värdera högt. Jag fick nämligen med mig själv."


Ord om Parterapi
"Insiktsfullt, värdefullt, utvecklande och ögonöppnande."


"Vi gick dit i tron att vi hade ett problem, det visade sig att vi hade många. =P Som tur är så skapar Heidi en trygg atmosfär där allt får ett nytt perspektiv. Det fördjupade och stärkte vår relation när vi insåg att problemen inte bara hade med oss två att göra utan att vi använde varandra som slagpåse för gamla sår och trauman. Nu kan vi växa tillsammans och förstå och respektera varandra istället. Vi kommer rekommendera ALLA att gå hit. SÅ värt varje timme!"